0541 148 28 06 smart@smartedu.com.au

AVUSTRALYA’nın

COVID-19 EYLEM PLANI

Avustralya’nın 4 aşamalı COVID ’den çıkış planına ilişkin somut açıklamalar 30 Temmuz 2021 tarihinde yapılan ulusal kabine toplantısı sonrası yine başbakan Scott Morrison tarafından halka duyuruldu.

Bir önceki yazımızda belirtmiş olduğumuz Avustralya’nın 4 aşamalı COVID ’den Çıkış Planı‘na ilişkin somut açıklamalar 30 Temmuz 2021 tarihinde yapılan ulusal kabine toplantısı sonrası başbakan Scott Morrison tarafından halka duyuruldu.

Merkezi yönetim, eyalet ve bölge yöneticileri aynı hedefler doğrultusunda karar birliği sağlamıştır.

Avustralya 4 aşamalı normalleşme planının ilk aşamasında olup, ikinci aşamaya geçebilmenin koşulu olarak aşılanmaya uygun nüfusun %70’inin tam (2) doz aşılanmış olması kararını almıştır. Sadece ülke genelinde değil eyaletler bazında da en az bu seviyeye ulaşılması hedeflenmektedir.

Avustralya Covid19 Eylem Plani - Hedefler

Bu hedefe ulaşıldığında kapanma ve kısıtlamaların çok daha nadir olacağı belirtildiği gibi aşı süreçleri tamamlanan kişilerin daha az kısıtlama (özel kurallar) ile karşılaşacağı vurgulanmıştır.

Sonrasındaki aşılanma oranı için konulan hedef %80 olup, bu orana ulaşılması ile artık kısıtlama ve kapanmalar olası gözükmez iken, uluslararası seyahatlerin de başlatılması hedeflenmektedir.

Ulaşılacak hedefler sonrasında vaka sayısından daha çok hastanede tedavi gereken hasta sayısının daha önemli bir gösterge olacağı belirtilmiştir.

İkinci aşama süresince Avustralya’nın kapıları geçici vize sahiplerine (Turist, öğrenci vb) kapalı kalmaya devam edeceği gibi vatandaş ve oturum hakkı sahipleri için uygulanan günlük gelen  yolcu sayısı sınırlandırılmaya devam edecektir.

Avustralya Başbakan’ı Morrison %70lik aşılanma oranına ilişkin hedefin bu yıl (2021) sonuna kadar gerçekleşebileceğine inandığını belirtmiştir.

Eldeki veriler değerlendirildiğinde bu hedefe (%70) ulaşma zamanı olarak 2022 yılının Ocak ayı olarak gözükmektedir.

Hedeflenen 40 milyon dozun bugün itibarı ile (31/07/2021) sadece 12 milyonluk bölümü uygulanabilmiştir. Haftalık aşılama hızı ise 1.18 milyon dozdur.  Ülke geneli tam (2 doz) aşılanma oranı ise henüz sadece %16 seviyesindedir.

%80 hedef gerçekleştirildiğinde ise artık planın üçüncü aşamasına geçilebilecek olup COVID -19’un da dönemsel grip ve bulaşıcı hastalıkları ile aynı şekilde kabul görmesi beklenmektedir.

Bu noktadan sonra ülkeye geri dönmeyi bekleyenler için uygulanan gelen yolcu sayı sınırlaması ile vatandaş ve oturum hak sahipleri için hali hazırda uygulamada olan ülkeden çıkış yasağı da kaldırılabilecektir.

Aşılama sürecini başarılı şekilde yöneten (Avustralya’nın ulaşacağı hedefler ile benzer seviyeye sahip) diğer ülkeler ile seyahat ayrıcalıkları oluşturulmaya devam edilecek.

Planın son aşamasına ilişkin özel bir aşılanma hedefi bulunmamaktadır.

SmartEDU olarak,  bizlere en çok yöneltilen soruya COVID-19 sürecinin başlangıcından bu yana vermekte olduğumuz aynı yanıtı tekrar etmek istiyoruz, “Avustralya hükümeti dahi kapıların ne zaman açılacağına dair net bir ifade kullanamamaktadır.”

 

“Peki ne yapmalıyım, seçeneklerim neler olabilir?” diyenler için “19 Soru & 19 Cevap” başlıklı yazımızın bağlantısını buraya ekliyoruz.

 

31 Temmuz 2021 @ Sidney

SmartEDU Avustralya