0541 148 28 06 smart@smartedu.com.au

Avustralya Öğrenci Vizesi’ndeki Güncellemeler - 15 Mart 2024

Ali Tamer BUCAKLI (N855)
Qualified Education Agency Counsellor

11 Aralık 2023’te Avustralya hükümeti tarafından duyurusu yapılan ve yol haritası yayınlanan (Migration Strategy) Göç Stratejisi‘nde de duyurulduğu gibi, Avustralya Hükümeti, öğrenci vizelerinde (Subclass 500) kullanılmakta olan ve Niyet Mektubu olarak da adlandırılan GTE yerine  uygulamaya alacakları yeni sistemin (GS/GST/GSR) başlangıç tarihini duyurdu.

avustralya vize yanit sureleri

Değişiklikler ne zaman uygulamaya geçecek?

Yapılacağı duyurulan bu değişiklik 22 Mart 2024 akşamı 21:00 itibarı ile uygulamada olacak. Bu saate kadar yapılan tüm başvurular mevcut sisteme göre değerlendirilmeye devam edecektir.

GTE yerine GS adı verilen yeni uygulamanın nedeni nedir?

Avustralya hükümeti bu değişiklik ile Avustralya’da kaliteli bir eğitim almayı gerçekten amaçlayan öğrencileri daha iyi belirlemeyi hedeflemektedir.

GTE ile GS arasındaki farklar nelerdir?

Fonksiyonel olarak aslında hiçbir fark bulunmuyor olsa da içerik olarak en önemli değişiklik artık vize başvuru sahiplerinin Avustralya’daki gelecek planlarından bahsetmelerine imkan tanınacak olmasıdır.

Şekil açısından bakıldığında ise adayların vize başvuru formu içerisinde yer alacak soruları yanıtlaması beklenmektedir.

Yeni sistemde (GS) hangi soruları yanıtlamak gerekiyor?

Öğrenci vize başvuru formuna yeni sisteme uygun olacak şekilde hedefe yönelik bazı sorular eklenecek. Bu sorular başvuru sahiplerinin Avustralya’da almak istedikleri eğitimlere dair nedenlerini anlatmaları ve başvurularını desteklemeleri için imkan sağlayacak. Vize memurları formda verilen yanıtların ve belgelerin değerlendirilmesi sonucunda başvuru hakkında karar verebilecekler.

Soru başlıkları aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

Tüm öğrenci adaylar için:

  • Öğrenci adayının mevcut durumu, iş, eğitim, aile ve ekonomik koşulları.
  • Seçilen eğitim ve Avustralya’nın tercih edilme nedenleri.
  • Hedeflenen eğitimin öğrenci adayına sağlayacağı katkılar.
  • Başvuru destekleyici diğer tüm ayrıntılar.

Avustralya’da eğitim almaya devam eden ve vizesini yenilemek isteyen adaylar için:

  • Avustralya’daki eğitim geçmişi.

Avustralya’da daha önce farklı vizeye sahip olmuş adaylar için:

  • Öğrenci vizesine geçme nedenleri.

Vize başvurusuna eklenecek belgeler konusunda değişiklikler nelerdir?

Avustralya öğrenci vize başvurusunda gerekli belgeler konusunda şu aşamada herhangi bir duyuru yapılmadığı gibi yakın zamanda bir değişiklik beklenmemektedir.

Öğrenci vize başvuru sahiplerinin, başvuruları destekleyecek tüm belgelerini destekleyici şekilde vize başvurularına eklemelerini tavsiye ediyoruz.

Beklenen diğer değişiklikler nelerdir?

İngilizce yeterlilik koşulu bulunan eğitimler (Sertifika/Diploma) için başvuru yapacak öğrenci adaylarından istenilen dil yeterlilik puanı mevcut sistemde IELTS 5.5 dengi iken Göç Stratejisi  kapsamında, en geç bir sonraki güncellemede, IELTS 6.0’a yükseltilecek.

 

SmartEDU