0541 148 28 06 smart@smartedu.com.au

AVUSTRALYA VİZELERİNDE SON DURUM!

 

AVUSTRALYA
VİZELERİNDE
SON DURUM!

Son dönemde sıklıkla sorulan ve cevabı netleştirilemeyen en güncel konu şüphesiz ki Avustralya vizelerinin onay süreleri ve onay/red oranları.

Peki nedir son durum?

 

 

AVUSTRALYA VİZELERİNDE SON DURUM!

Son dönemde sıklıkla sorulan ve cevabı netleştirilemeyen en güncel konu şüphesiz ki Avustralya vizelerinin onay süreleri ve onay/red oranları.

“Vize onay sürelerindeki son durum nedir?”

“Vize onay oranları nedir?”

“Ama arkadaşımın vizesi şu kadar sürede sonuçlandı, ben hala bekliyorum”….  diyenler ve vize sonucunu bekleyenler arasındaysanız bu yazımızın sizin için açıklayıcı ve bilgilendirici olacağını düşünüyoruz.

Yazımızda hem Avustralya Öğrenci Vizesi (SC500) hem de Yeni Mezun Mühendis vizesi (SC476) için açıklamalar bulabilirsiniz.

Dünya genelindeki tüm başvuruları, Türkiye içerisinden yapılan bavuruları ve SmartEDU olarak kendi yapmış olduğumuz başvuruları değerlendirerek elde ettiğimiz sonuçları ve yararlı olabileceğini düşündüğümüz bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Önce Avustralya Öğrenci Vizelerinde son duruma bakalım:

Başvuru yapılan eğitim seviyesinden bağımsız olarak, tüm Avustralya Öğrenci Vizeleri için dünya genelindeki vize onay oranı: %90 iken aynı oran Türkiye için %73’tur.

Ülke olarak dünya ortalamasından yüksek onay oranına sahip olduğumuz tek başvuru turu Postgraduate Research için yapılan vize başvuruları olup onay oranı %100’dur. (Dünya ortalaması ise %97.3’tur). Bunun dışındaki tüm eğitim seviyelerinde Türkiye olarak dünya ortalamasının 11 ile 21 puan gerisinde yer alıyoruz.

Avustralya’da İngilizce Eğitimi için Türkiye’den yapılan başvuruların başarı oranı %72 iken Dünya geneli için bu oran % 85,

Avustralya’da Sertifika ve/veya Diploma Eğitimi için Türkiye’den yapılan başvuruların başarı oranı %63 iken Dünya geneli için bu oran % 84,

Avustralya’da Üniversite ve Yüksek Eğitim için Türkiye’den yapılan başvuruların başarı oranı %85 iken Dünya geneli için bu oran % 96 olarak hesaplanmaktadır.

 

SmartEDU’nun sonuçlanan son 100 vize başvurusundaki ONAY oranı ise %99’dur. 👍

 

Peki ya vize onay süreleri?

Mevcut durumu vize yanıt süreleri açısından değerlendirdiğimizde ise ne yazık ki rakamları bu kadar net konuşamıyoruz.  SmartEDU olarak Nisan 2022’de başvurusunu yapmış olduğumuz danışanımızın vize sonucunu hala bekliyor iken son bir ay içerisinde yapmış olduğumuz vize başvurularımız (%100 ONAY) yanıt sürelerinin ortalaması sadece 6 gün olup Ağustos 2022 içerisinde yapılmış tüm başvurularımız ONAY ile sonuçlanmıştır. Bugün itiberi ile, Ağustos 2022 ayında yapmış olduğumuz başvurularımız arasında 6 günden daha uzun süre bekleyen başvuru bulunmamaktadır.

Avustralya hükümet yetkililerinin yapmış olduğu açıklamaları aktardığımız Daha Hızlı Vize Daha Fazla Vize başlıklı yazımızda (Link) vize süreçlerindeki iyileştirmelerin ayrıntılarını sizlerle paylaşmıştık.  Yapılan düzenlemelerin sonuçlarının alınmaya başladığını, en azından öğrenci vizeleri için, somut olarak tecrübe etmeye başlamış bulunuyoruz.

Ancak bir vize başvurusu 6 günde yanıtlanırken bir diğerinin 120 gündür bekleyebiliyor olması elbette mantıklı bir gerekçe ile açıklanamayacaktır. Görüldüğü ve anlaşıldığı üzere; sisteme dahil edilen yeni vize memurları güncel dosyaları beklentiye uygun olarak daha hızlı bir şekilde sonuçlandırırlarken içeride bekleyen eski tarihli ve daha az sayıdaki dosya için hala çözüm bulunabilmiş değildir.

Dileğimiz; benzer hız ve yaklaşımın içeride sonuçlandırılmayı bekleyen tüm öğrenci ve diğer vize adaylarının dosyaları için de uygulanması yönünde olup, Eylül ayı sonu itibari ile vize onay sürelerinin artık olması gereken standardı yakalamasıdır.

 

Peki  Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi’nde durum nedir?

Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi için ise durum gittikçe içerisinden çıkılması zor bir hal almaktadır.

Ülkenin en yetkili ağızları tarafından nitelikli göçmen ihtiyacından ve önceliğinden bahsedilirken, ülkede iş gücüne gereksinim duyulurken, yeni mezun vizesi için bekleyen dosya sayısı, yanıt hızı ve onay sayıları oldukça karamsardır.

Üstelik karar aşaması ve prosedürü, diğer vizeler ile kıyaslandığında, çok daha az karmaşık olan bu vize türünde bu kadar uzun bekleme süresine ulaşmak anlamlandırılabilir değildir.

Devletin resmi kurumlarından aldığımız verileri yorumladığımızda 476 vize onay süreleri için, şu anda, söylenebilecek çok fazla bir söz kalmadığını da görmüş oluyoruz.

01/01/2022 ile 30/06/2022 tarihleri arasında Türkiye’den yapılan yeni başvuru (SC476) sayısı 107 olup aylık ortalaması 18’dir.

Ocak 2022’de 595 olan toplam bekleyen dosya sayısı 30/06/2022 itibarı ile sadece 586’ya gerilemiştir.

476 Yeni Mezun Mühendis Vizesi’nde, Türkiye geneli için, 6 aylık süre içerisindeki vize durumlarına ilişkin dağılım şu şekildedir:

  • Onaylanan vize sayısı: 65
  • Reddedilen vize sayısı: 33
  • Geri Çekilen vize sayısı 18

Avustralya Öğrenci vizelerinde Ağustos ayı itibarı ile tecrübe edilmeye başlanan onay süresindeki hızlanma, 3 yıldan uzun süredir sonuçlanmayı bekleyen Yeni Mezun Mühendis (SC476) vize başvuruları için henüz geçerli olamamıştır. Yakın dönemde gelen verileri daha sağlıklı değerlendirebilmemiz için kısa bir zamana daha ihtiyacımız olacak.

476 basvurulari icin yakin donemde gelen verileri daha saglikli degerlendirebilmemiz icin kisa bir zamana daha ihtiyacimiz olacak.  

Bir sonraki yazımızda vize süreçlerine ve onay oranlarına dair çok daha güzel haberleri ve gelişmeleri sizlerle paylaşmayı umut ediyoruz.

Avustarlya vizeleri konusunda her türlü soru için web sayfamız ya da sosyal medya kanallarımız aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu‘muzu doldurarak bize ulasbilirsiniz. (Form

E-posta adresimiz: smart@smartedu.com.au üzerinden de bize ulaşabilirsiniz.

SmartEDU Avustralya