0541 148 28 06 smart@smartedu.com.au

15/10/2021

Avustralya Gündemİ

15 Ekim 2021 Cuma günü basın açıklaması yapan NSW (Sidney / New South Wales) eyaletinin yeni Premier’i Dominic Perrottet güne damgasını vurdu.

Sadece 2 hafta sonra, 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren, sorumlusu olduğu eyaletin, NSW, kapılarını TÜM uluslararası yolculara (öğrenci, turist ve tüm diğer geçici vize türleri de dahil olacak şekilde) açma kararı aldıklarını duyurdu.

Vize türü ve pasaport ülkesi olarak hiçbir kısıtlama olmaksızın beklenilen sadece iki tane şart var: çift doz onaylı aşının tamamlanmış olması ve son 3 gün içerisinde negatif test sonucu alınması. Bu şartları yerine getiren kişiler için şimdiye kadar yürürlükte olan zorunlu karantina uygulamasını da kaldırdıklarını ekledi.

Haber tam anlamıyla gündeme bomba gibi düştü.

Avustralya Kapilarini Aciyor

Tüm bunlar olurken sektördeki büyük oyuncular 1 Kasım ve sonrası için harekete geçtiklerini açıkladılar. Aynı zamanda Avustralya borsası (ASX) da gelen ilk haberi yüksek beklenti ile karşıladı ve piyasa deyimi ile satın aldı. QANTAŞ (Avustralya Hava Yolları Firması) başta olmak üzere seyahat firmaları ek seferlerini ve biletlerini satışa açmaya başladılar.

Ancak, peşinden gelen diğer bir açıklama ise ilk anda yaşanan heyecana ve sevince geçici bir gölge düşürdü. Bu sefer açıklama yapan eyaletin değil ülkenin yöneticisi, başbakan Scott Morrison oldu.

Başbakan şimdiye kadar söylediklerinden, federal hükümetin mevcut plan ve uygulamalardan farklı bir açıklama yapmayarak önceliğin Avustralya vatandaşları ve kalıcı vize sahiplerinde olduğunun vurgusunu yaptı. Gelişmelere göre devamında tüm geçici vize sahipleri için kademeli açılımın uygulanacağını vurgulayarak bu kararın yetkisinin eyalette değil, kendilerinde olduğunu da belirrti.

Avustralya Kapilarini Aciyor 2022

Her iki yönetici de kendi basın açıklamaları sırasında konu hakkında daha önce aralarında geçen tartışmalara ve yetki alanlarına değinmiş olsalar da bugünkü somut adımın en net özeti için NSW Premier’i Perrottet’in kendi ifadesinden alıntı yapalım:

“Bugün çok büyük ve doğru bir karar aldık. Sınırlarımızı dünyaya açıyoruz”.

Geride bırakılan 19 ayın ülke içerisindeki ve dışındaki birikimini, aşılanma oranındaki -beklentilerin de üzerinde- yüksek artışı, yaz mevsimini, yaklaşan noel tatilini, yeni yıl kutlamalarını ve 2022’ye dair umutları da bu tartışmaların üzerine eklediğimizde NSW Eyalet Premier’i Perrottet’in açıklamalarının aslında çok yakın zamanda neler olacağını işaret ettiğini söyleyebiliriz.

Günün ilerleyen saatlerinde VIC (Victoria) başta olmak üzere diğer eyalet yöneticilerinden de gelen benzer mesajlar, 2021 yılı içerisinde başlayacak olan öğrenci ve turist girişlerinin hızlanacağının habercisi olarak yorumlanabilir.

1 Kasım 2021 günü kapılar fiziksel olarak açılmamış olsa bile, Avustralya’nın kapıları psikolojik olarak artık açılmıştır.

En önemli adım atılmıştır. Dolayısı ile Başkakan Morrison’un, ülkenin en yetkili siyasi ismi olarak, çok yakın zamanda benzer içeriklerde ve daha kapsamlı bir açıklamayı kendi makamından yapması oldukça olası görülmektedir.

Başbakan’ın bugünkü açıklamasının siyasi bir fren olup olmadığını çok yakın zamanda göreceğimizi düşünüyoruz.

SmartEDU Avustralya olarak pandemi dönemi boyunca yaptığımız analizlerde ve yayınladığımız yazılarda beklentimizin, Türkiye için, 2022’nin ikinci çeyreğinde yani Nisan – Haziran ayları arasında olduğunu belirtmiştik.

Kısıtlamaların ortadan kalkmasının ve yeni normale geçilmesinin daha erken tarihli olması bizim de arzuladığımız ve yanılmis olmayı en çok isteyeceğimiz konudur.

Vizelerini almış olduğumuz ancak COVID-19 kısıtlamaları nedeni ile Türkiye’den henüz Avustralya’ya gelemeyen tüm öğrencilerimize yakında daha güzel ve somut haberler vermeyi umuyoruz.

2021’de başvuru yapmak isteyen tüm adaylarımıza ise hazırlıklarımıza devam ettiğimizi belirtelim.

Avustralya, Vize ve Eğitim konularındaki tüm planlarınız ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.