0541 148 28 06 smart@smartedu.com.au

Bekleyen Vize (Onshore) Başvuruları Hakkında Önemli Bilgilendirme

Ali Tamer BUCAKLI (N855)
Qualified Education Agency Counsellor

Bu bilgilendirme yazisini, vize basvurusu yapilmis ancak henuz yanit alamamis tum arkadaslarimiz, danisanlarimiz ve benzer durumda olan tum ogrencileri bilgilendirmek icin sizlerle paylasiyoruz.

Sizlerin de bildigi uzere Avustralya hukumeti 2023 senesi sonundan baslayarak Goc Stratejisi (Migration Strategy) adi altinda bircok degisiklik planladigini duyurdu ve tum bu degisiklikleri kademeli olarak uygulamaya almaya devam ediyor.

Ulkeye giris sayisi COVID-19 donemi sonrasinda cok hizli bir sekilde yukselen gecici vize sahipleri (ogrenci vizeleri de bu kapsam dahilinde) ilgili duzenlemeler kapsaminda bir cok yenilik veya degisiklik ile karsilasmaya devam etmekteler.

avustralya vize yanit sureleri

Vize basvurularinin hazirlik ve tamamlanma kisimlarindan sonraki bekleme sureci ne yazik ki eskiden oldugu gibi sadece bir “formalite” olmaktan oldukca uzaklasmis durumda. Yakin cevrenizden, arkadaslarinizdan ya da danismanlarinizdan duydugunuz gibi, eskiden hic alisik olunmadigi sekilde ret sonuclari tum Avustralya genelinde tecrube edilmeye baslandi.

Bu durumun altinda yatan sebeplerini farkli bir paylasim ile cok daha ayrintili bir sekilde sizlerle paylasacagiz. Bugunku yazimiz vize basvurusu henuz sonuclanmamis basvuru sahiplerinin neler yapabilecegi uzerine olacak.

Sizlerle paylasacagimiz tum bu ayrintilari dikkatlice okumanizi ve mumkunse danismanlariniz ile iletisime gecerek basvuru dosyanizi guclendirmenizi tavsiye ediyoruz.

Ortaya cikan olumsuz sonuclari derleyerek sizler icin net bir yol haritasi cikarmayi arzuluyor olsak da vize ofisinin ongorulemez tutumu nedeni ile ne yazik ki bunun gerceklestirilmesi pek mumkun gorunmuyor.

Simdiye kadar hicbir sekilde tecrube edilmemis olmasina karsin, risk degerlendirme seviyesi 1 (Level 1) olan bir okulun kabul mektubu ile vize basvurusu yapan ogrencinin, sistemsel olarak zorunlu olmadigi halde, “finansal yeterliligini kanitlamak icin belge sunmadigi” gerekcesi ile basvurusu ret ile sonuclandirilmistir.  Benzer sekildeki durumlarda bazi vize memurlari ek belge ve kanit sunulmasi icin basvuru sahiplerine imkan taniyabilmektedirler. (vize ofisinin ongorulemez tutumlari icin en basit orneklerden sadece biridir bu.)

Yine benzer sekilde, basvuru sirasinda zorunlu olmamasina karsin, Level 1 egitim kurumu uzerinden yapilan bir vize basvurusu icin vize memuru Ingilizce yeterlilik kosulu icin de belge talep etmektedir.

Ozellikle belirttigimiz sekilde, bu tur davranislar vize ofisinin simdiye kadar sure gelen tutumunun ve mevcut isleyisin disindadir ve alisik olunmayan tecrubelerdir.

 

avustralya vize yanit sureleri

Peki bu durumda ne yapmaliyim?

Sertifikali egitim danismanlari olarak, inceledigimiz ret sonuclarini degerlendirdigimizde, yapilmasi gereken herseyin en iyi sekli ile yapilmis olmasinin da vize onayi icin bir kesinlik olusturmadigini – ne yazik ki – gormekteyiz.

Vizesi henuz sonuclanmamis basvuru sahiplerinin elindeki en iyi ve yapici secenek vize basvurularini guncel gelismeler kapsaminda daha guclu hale getirmektir.

O halde dosyanizi guclendirmek icin neler yapmaniz gerektigine dair kisa bir liste ile konuyu ozetleyelim:

 

  • GS (eksi adi ile GTE) mektubunuzda vermis oldugunuz yanitlardaki tum ayrintilari mumkun oldugu kadar somut bir sekilde belgelendirmeye ve desteklemeye calisin. (Egitimgecmisi / aile baglari / is tecrubeleri / gelecek planlari / tasinmaz varliklarin belgeleri / egitim sonrasindaki kariyer planlariniza iliskin is ilanlari, maas beklentisi, referans mektuplari, ileri tarihli is sozlesmeleri vb).

     

     

  • Finansal kaynak gostermeniz talep edilmeden once finansal yeterliliginizi kanitlayabileceginiz belgeleriniz icin en hizli sekilde hazirlik yapmaya baslayin ve mumkunse en kisa surede vize basvurunuza eklenemesini saglayin. (Banka hesap/varlik dokumu vb).

     

     

  • Olasi bir Ingilizce sinav sonucu talep edilmesi ihtimaline karsi simdiden sinav hazirliklarinizi yapmaya baslayin. (PTE/IELTS).

     

     

  • Tercih etmis oldugunuz egitiminiz ile baglantili olabilecek her turlu is tecrubesine yonelik destekleyici guncel belgeleri hazirlayin. (Referans mektubu/maas bordrosu/fatura/vergi beyani vb).
avustralya vize yanit sureleri

Finansal yeterlilik kosullari nelerdir ve bunu karsilamak icin neler sunabilirim?

Avustralya devletinin finansal yeterlilik olarak basvuru sahiplerinden gostermelerini bekledikleri rakamlar asagidaki sekilde ozetlenebilir:

  • Vizenizin ilk yilina ait yasam masraflariniz: Ana basvuru sahibi icin 30.000 AUD, vizeye dahil edilen 18 yas uzerindeki bir es/partner/dependent icin ise 10.000 AUD olarak dusunulmelidir.

     

     

  • Egitiminizin ilk 12 ayina ait okul masraflariniz: Okulunuzun ilk yilina ait toplam tutarin gosterilmesi beklenmektedir. Kayit sirasinda yapmis oldugunuz ilk odeme bu rakamdan dusulebilir. (Ornek egitiminiz 12 aydan uzun sureli ve ilk yil ucreti 10.000 AUD, kayit asamasinda 2.000 AUD odemis bir aday, egitim masraflari icin 8.000 AUD finansal kaynak gostermelidir.)

     

     

  • Donus ucak biletiniz: Ortalama kisi basi 2000-3000 AUD olarak hesaplanmalidir.

     

Finansal belgelerinizdeki en onemli konu bu paranin kaynaginin belgelenebiliyor olmasi ve/veya ilgili tutarin geriye donuk olarak zaten sizin ya da sponsorunuzun hesabinda bulunuyor olmasidir.

Tasinmaz varliklar (ev/araba/arsa vb) finansal yeterlilik gerekliligini karsilamak icin kullanilamaz. Bankadaki TL/Doviz/Altin birikimlerine ait belgeler ilgili kurumdan imza sirkuleri ile birlikte alinarak kullanilabilir. (Belgeleri Ingilizce olarak bankanizdan talep edebilirsiniz)

avustralya vize yanit sureleri

Basvurumun RET ile sonuclanmasi durumunda ne yapabilirim?

Vize basvurunuzun ret ile sonuclanmasi durumunda Avustralya icerisinden basvuru yapmis olmaniz nedeni ile ITIRAZ hakkiniz (AAT) bulunmaktadir.

Ret mektuplarinda da belirtildigi sekli ile 21 takvim gunu icerisinde itiraz sureci baslatilmalidir.

Mahkeme basvuru ucreti yaklasik olarak 3.500 AUD olup odemenin tamamlanmamasi durumunda itiraz basvurunuz gecerli olmayacaktir.

Bu surecte bir avukat ya da gocmenlik danismani ile calismaniz durumunda profesyonel servisler de soz konusu olacaktir.

Her ne kadar Goc Stratejisi (Migration Strategy) icerisindeki degisiklikler ve duzenlemeler kapsaminda itiraz basvurularinin tamamlanma suresinin kisaltilmasi hedefleniyor olsa da bu surec guncel olarak 1-2 yil arasinda surmektedir.

Her basvuru sahibinin profili farklilik gosterdigi ve cesitli ret gerekceleri oldugu icin itiraz basvurularinin basarili sonuclanma oranlari bu asamada cok bilgilendirici olmamaktadir.

Tum danisanlarimizin, yukarida belirtmis oldugumuz bilgiler kapsaminda, hazirliklarini tamamlayarak belgelerini tek bir email ile sydney@smartedu.com.au adresine gondermeleri durumunda vize basvuru dosyalarinda gerekli guncellemeler yapilacaktir.

NOT:  Bu yazida paylasilan durumlar bekleyen tum vize basvurulari icin gecerli olmayabilir. Ek belge istenmeden vizenizin onaylanmasi da bir secenektir.

Amacimiz, tum danisanlarimizin, guncel ve alisik olunmayan bu gelismeler dogrultusunda mumkun oldugu kadar basvurularini guclendirmelerine yardimci olmaktir. 

Vize sonucunu bekleyen herkesin guzel haberleri almasini diliyoruz…

SmartEDU